NEUROFEEDBACK
Tıpkı biofeedback'in diğer formları gibi, neurofeedback terapisi de kişiye an be an fizyolojik fonksiyonlarının durumu hakkında bilgi verir. Neurofeedback terapisini biofeedback terapilerinden ayıran karakteristik, neurofeedback'in merkezi sinir sistemine ve özellikle beyine odaklanmasıdır.

Neurofeedback terapisi, temel ve uygulamalı nörobilimleri ve ayrıca veri bazlı klinik çalışmaları temel alır. Neurofeedback yöntemi, beyin aktivitesinin yanı sıra, sübjektif, davranışsal ve bilişsel yaklaşımları da ele alır. Neurofeedback terapisi, beyin aktivitesinin ve psikolojik durumun objektif değerlendirmeleri ile başlar. Neurofeedback terapisi esnasında kafaya sensörler takılır. Bu sensörlerden alınan veri hassas ve gelişmiş cihazlara iletilir. Bu cihazlarda toplanan ve güçlendirilen belirli veriler özel bir bilgisayar programında işlenir. İşlenmiş bu veri, anında terapi gören kişiye geri bildirilir. Bu geri bildirim kişinin beyin aktivitesinin istenen aralıkta olup olmamasına göre değişkenlik gösterir. Bu geri bildirim, öğrenmenin bazı prensipleri ve uygulayıcı yönlendirmeleri sayesinde, beyin işleyişinde çeşitli değişiklikler olmaya başlar ve bu değişimler, fiziksel, bilişsel ve duygusal durumlarda pozitif gelişmelerle ilişkilidir. Çoğu zaman neurofeedback terapisi gören kişi bu olumlu değişimlere yol açan mekanizmaların farkına bile varamaz ancak seans dışında bu olumlu duruma ulaşabilme yeteneğine sahip olurlar. International
BEYİN DALGALARININ TÜMÜ TEK BİR KAYITTA
NeXus-10 Mark II cihazı tek bir kayıtta tüm EEG sinyallerini kaydeder. Bunun sonucunda, örneğin DEHB için yapılmış olan bir çalışmada 50 kişi üzerinde Beta dalgalarının etkileri incelenirken, aynı kayıtlardan başka bir projede veya revizyonda, Theta dalgalarının ya da sanal olarak sonsuz sayıdaki beyin dalgasının da etkisi incelenebilir.

Sistem yazılımı tüm beyin dalgalarını kaydederek farklı filtreler uygulayarak aynı anda birden çok analizi ve bileşeni gösterebilir. Bu gösterimler hem canlı olarak kayıt esnasında, hem de daha sonra izleme ve değerlendirme esnasında dilendiği gibi ayarlanabilir ve değiştirilebilir.

Neurofeedback uygulamalarının standartlaşmış olan ALPHA, BETA, DELTA, GAMMA, THETA, SMR gibi tüm dalgalarını hazır olarak sunan ve gerektiğinde her frekans aralığına göre ayarlanabilen yazılım aynı zamanda bu dalgalar arasında matematik ve istatistik ilişkiler de kurarak örneğin THETA/BETA, ALPHA/THETA gibi verileri ve bunların FFT verilerini de saklayarak bunlardan da geribildirim verebilmektedir.
BioTrace+ ve Z Score özelliği:
BioTrace+ Applied Neuroscience, Inc. (USA) e ait Z Score veri tabanını entegre olarak kullanabilmektedir. Z Score, Neurofeedback uygulamaları için tasarlanmıştır ve kullanıcıya EEG yi absolute power, power ratios, relative power, coherence, phase delays ve amplitüt farkları gibi kriterleri normatif veriye göre kıyaslama olanağı sunar. Z Score, 600 den fazla kişinin bilgilerinin bulunduğu bir veri tabanından beslenir.
Bazı Neurofeedback uygulamalarının etkinlik düzeyleri (5 en yüksek)
4. Seviye (Etkili)*: Kaygı, Dikkat Eksikliği/Hiperaktif Bozukluk
3. Seviye (Büyük Olasılıkla Etkili)*: Alkol ve madde kötüye kullanımı, Uykusuzluk, TBI
2. Seviye (Muhtemel Etkili)*: Otizm, Serebral Palsi, Depresif Bozukluklar, Travma sonrası stres bozukluğu